Ako rozoznať kvalitný Pestrec mariánsky od tých neúčinných? Túto otázku si možno práve kladiete, ak ste sa rozhodli, že chcete, alebo už potrebujete, spraviť to najlepšie pre svoju pečeň – továreň vášho zdravia. Keďže obľúbenosť tejto mocnej bylinky je vysoká, aj na trhu sa vynorilo množstvo rôznych produktov s pestrecom, až by sa v tom mohol jeden stratiť.
Ako si teda vybrať ten najkvalitnejší Pestrec? Aká by mala byť jeho forma, akosť, či ideálne užívanie? Na čo si dať pozor, aby ste nekúpili produkt, ktorý vašej pečeni nielen nepomôže, ale môže jej prípadne ešte uškodiť? Ako nemrhať svojimi peniazmi a hlavne drahocenným časom na produkty a metódy, ktoré nefungujú?
1. Pestrec – najlepší priateľ pečene
Pestrec mariánsky (lat. Silybum marianum) poznali už starí Rimania, ale aj naše staré matere. Dozrieva najmä v 2. polovici septembra. Na to, aby bol naozaj kvalitný však potrebuje vyššie teploty. Naša zemepisná poloha teda nenahráva vysokému obsahu účinnej látky menom Silymarín, vyhovuje mu stredomorská klíma. Nemá teda význam zaoberať sa jeho pestovaním v našich podmienkach. Pestrec podporuje zdravie pečene a prispieva k jej detoxikačnej schopnosti a správnej funkcii. Zdravá pečeň má, ako vieme, kľúčový vplyv na zdravie celého organizmu a ovplyvňuje množstvo jeho funkcií. Za pozitívne účinky Pestreca mariánskeho je zodpovedná práve jeho účinná látka Silymarín. Ten je pritom známy tiež ako silný antioxidant. (1)
2. Prečo užívať kvalitný Pestrec mariánsky?
Nie je to rastlina iba na doplnkovú kúru (ako väčšina rastlinných prípravkov) pri liečbe pečene. Pozitívne účinky Pestreca, bohatého na antioxidanty, preverili aj mnohé vedecké štúdie. Vybrali sme niekoľko hlavných benefitov užívania Pestreca mariánskeho, o ktorých hovorí dostupná literatúra, ale aj skúsenosti ľudí, ktorým dlhodobo pomáha:
3. Kto by mal po kvalitnom Pestreci siahnuť predovšetkým? Je vhodný aj pre vás?
Pokiaľ sa vyhýbanie stresu nepatrí medzi vaše silné stránky, máte sedavé zamestnanie, málo pohybu, pracujete na zmeny, v noci, nestravujete sa práve príkladne, prípadne užívate viac druhov liekov, alebo ich užívate dlhodobo, bola vám diagnostikovaná stukovatená pečeň, alebo podozrenie na ňu (prípadne iné ochorenie pečene) – zbystrite! Patríte medzi ľudí, ktorí by sa mali mať obzvlásť na pozore.
Pečeni dávajú zabrať aj rôzne látky obsiahnuté v potravinách, nápojoch a kozmetike. A to sme ešte nespomenuli záškodníkov ako alkohol, fajčenie, či iné neresti. Regenerovať pečeň by však mali aj športovci užívajúci rôzne doplnky na zvýšenie svojho výkonu. Absolvovať Pestrecovú kúru sa odporúča aj cestovateľom, najmä ak absolvovali rôzne “faraónove pomsty” a infekcie, ktoré tiež mimoriadne zaťažujú pečeň.
4. V akej forme Pestrec užívať? Čaj, olej, drvený plod, kapsule, extrakt, či kombinované doplnky s Pestrecom?
V akej forme je najefektívnejšie Pestrec mariánsky užívať tak, aby bol jeho blahodárny účinok na pečeň a tým aj na celý organizmus čo najlepší? Pozrime sa na jednotlivé formy, v akých sa najčastejšie ponúka:
Čaj – táto forma je z hľadiska regenerácie pečene a využitia účinkov Silymarínu úplne nevhodná, keďže sa pri teplotách nad 40°C táto účinná látka znehodnocuje až úplne ničí.
Olej z pestreca – pri lisovaní oleja nie je možné v dostatočnej miere narušiť tvrdú šupku Pestreca a extrahovať tak zo semienka dostatočné množstvo Silymarínu. Pestrecový olej má teda z hľadiska regenerácie pečene asi nasledovnú (nízku) účinnosť: 1 čajová lyžička drveného Pestreca = 5l pestrecového oleja
Tinktúra z pestreca – keďže Silymarín sa pôsobením alkoholu ako základnej zložky tinktúr významne znehodnocuje, neodporúča sa v tomto prípade užívanie Pestreca vo forme rôznych tinktúr a roztokov, či výluhov v alkohole.
Tabletky, kapsule, granuláty – snažíme sa prinášať 100% prírodnú alternatívu k tabletkám a iným priemyselne spracovaným, teda syntetickým výrobkom, do ktorých sa pri výrobe pridávajú ďalšie pomocné látky. Treba si uvedomiť, že premena bylinky ako je pestrec na tablety alebo kapsule, či granule (nech už majú akýkoľvek názov) určite nie je naturálny proces. Keďže je to umelo vyrobený liek, okrem silymarínu obsahuje aj mnoho ďalších pomocných látok, ktoré môžu pečeň dokonca sekundárne zaťažovať. Pri kapsuliach, ktoré sa často tvária, že obsahujú iba samotný Pestrec je potrebné preveriť, či v procese výroby neboli použité rôzne pomocné látky zabezpečujúce napríklad dobrú spracovateľnosť produktu, ale vášmu zdraviu priamo neprospejú.
Kombinované výživové doplnky s pestrecom, ale aj inými rastlinnými extraktmi – ak je vašim cieľom regenerácia a detox pečene, toto s prehľadom zvládne samotný Pestrec aj bez ďalších (často drahých) prípravkov, doplnkov a extraktov. V prípade kombinovaných doplnkov sa treba zamerať na tri hlavné riziká:
a). Prvým je obsah účinnej látky Silymarín. Pestrec je pri takýchto produktoch zväčša len “návnadou” na obale, v danom produkte je ho však len veľmi malé množstvo. Jeho efekt pre pečeň bude teda minimálny. Nenapravia to potom už ani ostatné rastlinné extrakty, ktoré mu v produkte robia “komparz“. Kvalita (akosť) použitého Pestreca je tiež veľmi otázna.
b). Druhým je samotné zloženie takéhoto produktu. V snahe minimalizovať výrobné náklady pochádzajú väčšinou Pestrec, aj ostatné zložky z Ázijských krajín, alebo z krajín východnej Európy, kde existuje vysoká pravdepodobnosť nízkeho obsahu účinnej látky a postupy pri pestovaní a následnom spracovaní a preprave až k nám, do EU môžu byť rovnako veľmi diskutabilné.
c). Pozornosť je potrebné upriamiť aj na to, či takýto produkt neobsahuje aj rôzne pomocné látky, ktoré zabezpečujú napríklad dostatočnú sypkosť a pod. V takomto prípade sa však už samozrejme nejedná o 100% prírodný produkt pre regeneráciu pečene.
Celé semená Pestreca – žuvanie semien nie je vhodné z dlhodobého hľadiska – môžete si nenávratne poškodiť zubnú sklovinu, šupka semienok je celkom tvrdá, nehovoriac o kamienkoch, ktoré sa v semenách môžu vyskytovať (zákazníci nás kontaktovali s prípadmi, kedy si na takomto nekvalitnom Pestreci odlomili zo zuba). Rovnako je takéto užívanie značne nepohodlné. Keďže drviť Pestrec v domácich podmienkach tak, aby sa nedegradovala látka Silymarín je náročné, až nemožné (nesmie sa prekročiť teplota 40 stupňov, nesmie prísť do kontaktu s kovmi, čiže žiadne domáce mlynčeky a mažiare neprichádzajú do úvahy …) odporúča sa zaobstarať si kvalitný Pestrec už podrvený a pripravený na užívanie.
5. Drvený plod Pestreca = ideálna prírodná forma pre pečeň
Skúsenosti zástupov ľudí, deliacich sa o svoje úspechy pri regenerácii pečene prírodnou formou, vravia jednoznačne, že najúčinnejší Pestrec je v podobe kvalitného drveného plodu. V tejto podobe je naozaj 100% prírodný a obsahuje najvyššie možné množstvo účinnej látky Silymarín, ktorá sa nachádza v tvrdej šupke Pestreca mariánskeho a regenerácia pečeňových buniek je tak najintenzívnejšia.
6. Ako vybrať skutočne kvalitný drvený plod Pestreca? A aká je jeho cena?
Pri výbere Pestreca platí to, čo aj pri iných artikloch – na trhu sa nachádzajú rôzne výrobky rôznej kvality a teda aj rôznej ceny. Produkty nižšej akosti, s minimálnym obsahom Silymarínu a teda aj s nízkou účinnosťou sú lacnejšie (pravdepodobne vypestované v studenšom podnebí niekde lokálne, alebo v Ázii, prípadne sa jedná o odrodu určenú pôvodne pre zvieratá, určite však nejde o produkt farmaceutickej kvality. Skrátka, pri jeho produkcii sa významne šetrilo. Chcete dať taký produkt do svojho tela??) ako produkty kvalitné a skutočne účinné, s vysokým obsahom účinnej látky Silymarín. Je to podobné ako keď kupujete zelený čaj – môžete ho kúpiť v supermarkete v klasických vreckách (pomletý na drobno, nízka akosť = nízka cena), alebo ho môžete kúpiť od špecialistov v čajovni, kde však dostanete kvalitný produkt vysokej akosti, celé lístky za inú, vyššiu cenu.
Za podozrivo nízkou cenou býva skrytá teda najmä akosť a kvalita spracovania Pestreca (celý proces od pestovania až po drvenie). Lacnejšie produkty obsahujú často aj kamienky a zeminu a tie asi konzumovať nechcete. Často sa stáva, že ľudia sa mylne domnievajú, že na trhu je len “jeden Pestrec” a ten sa predáva v rôznom rozpätí cien. Pritom vôbec neberú do úvahy vyššie uvedené argumenty (pôvod, akosť, obsah účinnej látky, kvalita spracovania – drvenia, balenia … = na toto sa treba zamerať). Dôvodom je jednak počiatočná neinformovanosť, ale aj praktiky niektorých predajcov, ktorí zákazníka radi uvedú do omylu v snahe predať za každú cenu aj svoj nekvalitný produkt, ktorému zodpovedá aj nízka cena.
7. Ako spoznám kvalitný Pestrec? A ako ho odlíšim od nekvalitného?
V skratke: podozrivo zbytočne veľké gramáže = kvantita na úkor kvality. Žiadne prekvapenie, je to ako pri všetkom inom…
Kvalitný Pestrec spoznáte podľa týchto kľúčových vlastností:
Vysoký obsah účinnej látky Silymarín (okolo 4 %) – tu hovoríme o Pestreci vysokej akosti a farmaceutickej kvality. Len taký totiž skutočne pômože zeregenerovať pečeň a detoxikovať (a nie naopak intoxikovať!) váš organizmus. Je pestovaný overenými pestovateľmi s dozorom a sú vykonávané pravidelné testy akosti. Kvalitne dozreté semeno Pestreca má tmavšiu šupku, na rozdiel od lacnejších Pestrecov (z Ukrajiny, Poľska, Ázie…) s obsahom len 1-1.5 % Silymarínu. Pestrec nízkej kvality býva zväčša pomletý (nie drvený!), pretože tento proces je lacnejší a jednoduchší ako správna príprava drvením. Po pomletí je skôr žltej farby. Naproti tomu kvalitný Pestrec pripravený drvením obsahuje hnedé kúsky šupky.
Prečo povedať nie Pestrecom z Ukrajiny, Poľska, krajín východnej Európy, rozvojových krajín a Ázie? Poľnohospodárstvo a výroba v týchto krajinách nie sú tak zviazané prísnymi požiadavkami na ochranu krajiny a využívajú aj postupy pri hnojení a ochrane pred škodcami, ktoré sú v EU už zakázané. Iste nechcete užívať Pestrec hojne ošetrovaný silnými pesticídmi, geneticky modifikovaný, prípadne obsahujúci ťažké kovy a plesne. Práve na spomenuté kontaminanty je kvalitný Pestrec pravidelne testovaný.
Kvalitný Pestrec je na užívanie spracovaný drvením, bez kontaktu s kovmi a pri teplote nižšej ako 40°C, aby nedochádzalo k znehodnocovaniu Silymarínu. Pestrec nízkej kvality je zväčša pripravovaný mletím, kde naopak je použitý kov a dosahujú sa aj teploty, ktoré negujú Silymarín. Vzhľadom na uvedené je logické, že kvalite zodpovedá cena a preto náš 100% prírodný drvený Pestrec farmaceutickej kvality, s vysokým obsahom účinnej látky Silymarín, ktorý skutočne prispeje k regenerácii pečene, nemôže stáť toľko ako je tomu u iných výrobcov podpriemerných produktov. Je to dané tým, že vo všetkých dôležitých parametroch vysoko prevyšuje svojich nekvalitných “menovcov”. Vyššia cena je tu teda jedným z ukazovateľov kvality – tak ako pri všetkom. Aj tu platí stará múdrosť, že “nie sme tak bohatí, aby sme si mohli kupovať lacné veci”. Dvojnásobne to platí ak sa jedná o naše zdravie.
8. Zamerajte sa na vedomosti predajcu a jeho zákaznícky servis
Odborný a zodpovedný predajca vám rád zodpovie vaše otázky týkajúce sa Pestreca a regenerácie pečene a odporučí ako postupovať tak, aby ste dosiahli čo najlepší možný výsledok. Má tiež dostatok recenzií od spokojných zákazníkov.
Často sa stáva, že sa nám ozývajú ľudia s tým, že im “Pestrec nepomohol” s ich zdravotným problémom. Vždy sa však dopracujeme k vysvetleniu, prečo tomu tak bolo: užívali Pestrec v nesprávnej forme (nie drvený plod, resp. nie kvalitný Pestrec s vysokým obsahom silymarínu) a nesprávnym spôsobom (teda nie tak ako doporučujeme TU👈 ). Bohužiaľ sa tiež stáva, že nám ľudia píšu, že si kúpili lacný Pestrec mariánsky a majú po ňom zdravotné problémy 🙁 Oplatí sa takto riskovať so svojim zdravím?
9. Ako sa drvený Pestrec správne užíva?
Aby ste sa dopracovali k zdravšej pečeni a mohli tak viesť plnohodnotný život, užívajte kvalitný Pestrec takto:
Drvený Pestrec mariánsky konzumujte priamo, 4x denne 1 čajovú lyžičku (3-4 g), buď približne 45 minút pred jedlom, alebo 45 minút po jedle. Dávkovanie si môžete podľa potreby upraviť aj na 2x denne 2 čajové lyžičky.
Drvinu zapite dostatočným množstvom vody. Užívanie Pestreca je jednoduché, nastavte si ho tak, ako to vyhovuje vášmu dennému režimu. Chutný tip: Náš Pestrec si môžete tiež zamiešať do džúsu, smoothie, jogurtu, alebo kyslomliečneho výrobku (kefír, acidofilné mlieko a pod.). Jogurt, džús alebo kefír sú ľahko stráviteľné a na efektivitu uvoľňovania účinnej látky z plodu Ostropestreca nemajú zásadný vplyv.
Ak počas dňa na Pestrec zabudnete, alebo ste ho z nejakého dôvodu užiť nemohli, nevadí. Užite ho vtedy, keď si naň spomeniete. Dôležité je užiť počas dňa 4 čajové lyžičky (kopcom). Musí sa však jednať len o kvalitný a overený drvený Pestrec.Pre najlepší výsledok je drvený Pestrec mariánsky odporúčané užívať ako 12-týždňovú ucelenú kúru bez prerušenia. Všetko o kúre a jej priebehu sa dozviete TU 👈
10. Záver – Nie je bodliak ako bodliak – viem čo jem
Veríme, že vám tento článok pomohol rozlúsknuť neľahkú úlohu – zorientovať sa pri výbere naozaj kvalitného Pestreca mariánskeho. Môžete tak ušetriť množstvo drahocenného času a prostriedkov a vyberiete si ten správny Pestrec pre vás, s ktorým budete mať tú najlepšiu skúsenosť a hlavne výsledky. Zákazníkmi overený drvený Pestrec farmaceutickej kvality nájdete v našom eshope – TU 👈 môžete objednať niektoré z našich výhodných balení s množstevnými zľavami, dopravou ZADARMO a zaujímavými zľavami pre nových, aj stálych zákazníkov.
Premýšľate, kedy s pečeňovou kúrou začať? Potom pre vás máme skvelý tip – ešte dnes! Zdravie máme len jedno a bez pečene sa naše telo nezaobíde. Tak smelo do toho, váš organizmus vám poďakuje!
Dobrý večer prajem ,zaujala ma vaša ponuka nakoľko som čítala komentáre spokojných zákazníkov rozhodla som sa skúsiť to aj ja….mám nafúknuté brucho,kŕče,trpím nespavosťou a únavou….manžel mi odporučil pestrec mariánsky….chcem sa spýtať či ho musím užívať dlhodobo alebo po nejakom čase je potrebná pazua ????
Dobrý deň, náš Pestrec pomáha zharmonizovať trávenie, pomôcť pri nafúknutom brušku či kŕčoch. Po naštartovaní pečene prichádza nová vitalita, stratia sa tráviace problémy, nespavosť či únava. Odporúčame absolvovať 12 týždňovú kúru. Jedno 270g vrecko Vám pri odporúčanom užívaní vydrží približne 2 týždne, takže na kompletnú kúru v trvaní 12 týždňov, tak ako ju popisujeme, je potrebných 6 balení: https://www.vasbylinkar.sk/obchod/detoxikacna-kura-5-plus-1-zdarma/
Presný popis pestrecovej kúry nájdete tu: https://www.vasbylinkar.sk/priebeh-pestrecovej-kury/, ako Pestrec užívať, zasa tu: https://www.vasbylinkar.sk/ako-uzivat-pestrec-mariansky/
Náš Pestrec (https://www.vasbylinkar.sk/obchod/) je vždy čerstvý a termín spotreby je nastavený tak, aby ste ho stihli skonzumovať v rámci kúry aj s časovou rezervou.
Ak by ste chceli následne pokračovať, odporúčame prestávku 2-4 týždne. Prestávka sa odporúča, pretože pri dlhodobom používaní sa vyvíja rezistencia, telo si na bylinu zvykne a použitie stráca svoj účinok.
Prajem veľa zdravia, Zuzana, VasBylinkar.sk