V pečeni ako najväčšej žľaze ľudského tela prebiehajú dôležité procesy, od ktorých je závislé fungovanie nášho organizmu. Táto žľaza hrá dôležitú úlohu pri metabolizme, čím sa zaraďuje do tráviaceho traktu. Má na svedomí detoxikáciu organizmu, premenu vstrebaných cukrov, tukov a bielkovín. Taktiež slúži na uvoľňovanie živín do krvného obehu, tvorbu žlče a odstraňovanie jedovatých látok. Pečeň je pre život nevyhnutná a preto si treba dať pozor na nasledujúcich ôsmich škodcov, ktorí spôsobujú poškodenie a ochorenia pečene:
1. Alkohol
Táto látka, ktorá v pečeni metabolizuje, si drží medzi všetkými jej škodcami prvenstvo. Konzumácia alkoholu vo veľkých množstvách a na pravidelnej báze má na svedomí odumieranie pečeňových buniek. Dôsledkom toho pečeň „tvrdne“- z tkaniva sa stáva väzivo. Následne prestáva pečeň plniť svoje funkcie a vzniká cirhóza. Takto poškodenú pečeň pomáha regenerovať práve Pestrec mariánsky.
2. Fajčenie
Na činnosť súvisiacu s vdychovaním a vydychovaním dymu obsahujúceho nikotín vzniká u ľudí zdravie ohrozujúca závislosť. Škodlivé účinky fajčenia sa nevyhnú ani pečeni, a to vo forme oxidačného stresu. Ten zapríčiňujú toxíny z cigariet a môže poškodiť pečeňové bunky.
3. Obezita
Častým problémom obéznych ľudí, ktorí majú vysokú koncentráciu tukových látok v krvi je tzv. „stukovatená pečeň“- steatóza. Pečeň doslova obrastie tukom, ide o nealkoholickú formu cirhózy. Aj tu si vieme pomôcť úpravou životosprávy (úprava jedálnička a viac pohybu podľa možností) a pestrecovou kúrou, ktorej priebeh popisujeme aj na našich stránkach.
4. Cukrovka
Až o 50% väčšiu šancu na vznik problémov s pečeňou majú ľudia trpiaci cukrovkou. Toto riziko sa vzťahuje najmä na jej stukovatenie. Vina sa pripisuje spomaleným alebo menej funkčným procesom rozkladania cukrov v pečeni cukrovkára.
5. Soľ
Jej nadmerná konzumácia okrem nebezpečného dvíhania krvného tlaku spôsobuje aj zadržiavanie tekutín v pečeni, kvôli ktorému vznikajú zbytočné opuchy.
6. Strava
Jedlá z kategórie rýchleho občerstvenia, mäsité i pálivé sťažujú pečeni ich následné spracovanie. Na jej zaťažovaní sa podpisujú taktiež opakované otravy jedlom (napr. hubami). Je preto dôležité dbať o svoj jedálniček a ťažké jedlá zameniť za ich ľahších a zdravších náhradníkov.
7. Vírusy a infekcie
K vyššie spomenutej cirhóze pečene vedú okrem alkoholu aj infekcie a vírusy. Z tejto kategórie sú to najčastejšie autoimunitné hepatitídy a hepatitída typu B a C. Na vzniku cirhózy sa podieľajú i zápaly pečene, na ktoré je viac náchylné ženské pohlavie. Poškodeniu pečene sa nevyhnú ani ľudia s vrodenými chorobami akými sú hematochromatóza (nadmerné ukladanie železa do pečene) a Wilsonova choroba (choroba spôsobená nadmerným ukladaním medi do pečene).
8. Lieky
Užívanie liekov na reumu alebo cholesterol, alebo vo všeobecnosti dlhodobé užívanie akýchkoľvek liekov, má tendenciu pečeň zaťažiť a časom aj poškodiť. Na jej ublížení sa však podieľajú aj antibiotiká, antidepresíva či lieky proti bolesti. Takéto poškodenie je zvyčajne doplnené aj o problémy s obličkami. Žiaľ, v súčasnosti užíva väčšie množstvá liekov na pravidelnej báze čoraz väčšia časť nielen staršej populácie.
Príznaky ochorení pečene
Problémy súvisiace s pečeňou bývajú odhalené až po dlhodobom a dôkladnom pátraní, v horšom prípade až keď je stav akútny. Proces pátrania býva sťažený málo špecifickými príznakmi ochorenia. K príznakom patrí svalová slabosť, únava, pobolievanie kĺbov, nechutenstvo, neurčitý tlak pod pravým rebrom, poruchy trávenia a pocit plnosti v bruchu.
Náš tip: užívajte drvený Pestrec mariánsky
Veľmi jednoduchou, ale účinnou procedúrou, je očista a regenerácia pečene Pestrecom. Bylinka Pestrec mariánsky je silný antioxidant a obsahuje komplex bioflavinoidov, ktoré majú spoločný názov silymarín. Nielenže detoxikuje organizmus, ale jeho konzistencia pomáha čistiť steny čriev od nánosov, ktoré sú tvorené zvyškami potravy a bránia efektívnej absorpcii živín do organizmu.
Pestrec je najlepšie používať v drvenej podobe a to 1 čajovú lyžičku 4x denne. Regeneráciou pečeňových buniek pomáha k odstráneniu všetkých spomenutých problémov, ktoré sú spojené s nesprávnym fungovaním pečene. Radíme k nim tiež akné a problémy s pokožkou či únavu.
Prečo sú iné formy Pestreca menej efektívne?
- tabletky – sú priemyselne spracované a pridávajú sa do nich aj ďalšie látky. Skrátka premena na kapsule nie je naturálny proces. Alternatívou je 100% prírodný drvený pestrec
- olej – efekt regenerácie pečene je nízky, môže však byť zdrojom mastných kyselín a vitamínu E, využitie má ideálne v šalátoch
- čaj – pri viac ako 40°C sa znehodnocuje až úplne ničí účinná látka silymarín, čaj teda nemá pri regenerácii pečene a detoxe takmer žiadne účinky
Táto zázračná bylina očistila už mnoho organizmov ľudí, ktorí sa s nami podelili o svoje skúsenosti.
Účinky Pestreca mariánskeho
Vnútorné účinky
- zvýšenie obranyschopnosti organizmu
- zlepšenie telesných funkcií
Vonkajšie účinky
- kvalita pleti
- príliv energie a vyžarovanie
Tip 1: Celý priebeh detoxikácie a regenerácie pečene Pestrecom mariánskym nájdete podrobnejšie popísaný TU
Kúru opakujte ideálne viackrát ročne podľa potreby. Veríme, že Pestrec pomôže aj vám a so skúsenosťami sa s nami neváhajte podeliť. Môžete inšpirovať tých, ktorí ešte váhajú. Napíšte nám komentár, alebo tento článok zazdieľajte priateľom a všetkým, na ktorých vám záleží 🙂
Ja osobne mam velmi dobru skusenost s Pestrecom. Normalne hodnoty ALT v peceni maju byt od 0,2 az do 0,8 poptipade do 1,0. Mojr vysledky boli velmi zle 7,8. Po uzivani zisli na 2,1. Uzivam ho dalej. Moja skusenost
Posledný rok som postrehla,že mám žalostne málo energie, aj keď som spávala 9 hodín. Pestrec mi pomohol na rozbehnutie detoxu tela. Po troch mesiacoch som plná života, radosti a z novými cieľami do života. A o 12 kg ľahšia.Pestrec užívam v jablkovom pyré s makom, ľanovým semenom, chia. A nie som hladná.
Dobrý deň. Užívam pestrec denne jednu cajovu lyžičku. Pri zvýšenej dennej dávke sa zvýši účinok? Ďakujem.
Dobry den pan Stanislav, jedna cajova lyzicka je malo, odporucame vam uzivat Pestrec mariansky drveny tak, ako to popisujeme tu: https://www.vasbylinkar.sk/ako-uzivat-pestrec-mariansky/
Pri vyssej davke kvalitneho Pestreca s vysokym obsahom ucinnej latky silymarin sa ucinok dostavi skor a bude vyssi.
Prajem pekny den
Zuzana
VasBylinkar.sk
Pridávam sa k ľuďom, ktorí PESTREC chvália. Aj mne pomohol po prekonaní žltačky „A“. Hlavne na trávenie. Som rada, že rastie u nás a môžeme si pomôcť bez chémie.
Jarka
kde sa to dá kúpiť? aby som to začal užívať
Dobry den pan Michal,
Pestrec mariansky drveny plod mozete kupit v nasom eshope tu: https://www.vasbylinkar.sk/obchod/pestrec-mariansky/, pricom mozete vyuzit aktualnu AKCIU na postovne zadarmo a tiez mnozstevne zlavy.
Prajem pekny den, Zuzana, VasBylinkar.sk
Dobry den rada by som sa spytala o uzivani pestrecu. Ja si davam cajovu lyzicku a nasledne ho zapijem vodou. Nedokazem ho pozut lebo ma napina na zvracanie. Otazkou vsak je ci to ma nejaky vyznam ked to neuzivam ako to pisete. Dakujem za odpoved
Dobrý deň pani Ivana, ak máte Pestrec od nás (https://www.vasbylinkar.sk/obchod/), nemusíte ho prežúvať v ústach, stačí ho zapiť vodou. Ak Vám nevyhovuje jeho priama konzumácia, alebo zapitie vodou, môžete ho zamiešať do džúsu, smoothie, jogurtu, alebo kyslomliečneho výrobku (kefír, acidofilné mlieko a pod.). Jogurt, džús alebo kefír sú ľahko stráviteľné a na efektivitu uvoľňovania účinnej látky z plodu Ostropestreca nemajú zásadný vplyv.
Prajem veľa zdravia,
Zuzana, VasBylinkar.sk
Dobrý deň,ja som bol u sonografa,a podotýkal pán doktor,že mám večšiu objem pečena ako je v norme,som obezný,to znamená,že my neuškodí používat tento zázrak??? dakujem.
Dobry den Robert,
pecen byva zvacsena z nejakej priciny, alebo skupiny pricin, zvacsena pecen nie je sama o sebe chorobou. Tych pricin moze byt viacero, najcastejsie su: Cirhóza, Hepatitída A, B alebo C, teda vírusový zápal pečene, Infekčná mononukleóza, Srdcové zlyhávanie, Perikarditída (zápal väzivového obalu srdca), Bud-Chiariho syndróm – zablokovanie pečeňovej žily krvnou zrazeninou, Nealkoholová tuková choroba pečene, Alkoholová tuková choroba pečene … a dalsie. Bolo by vhodne aby vam lekar presne diagnostikoval o aku poruchu ide. Ked spominate nadvahu – aj strava so zvysenym obsahom tukov moze byt jednou z pricin.
Pestrec mariansky posobi na pecen blahodarne pri vacsine spominanych chorob.
Co sa tyka obezity, pripravili sme 8 tipov pre dietu, ktoru mozete vyskusat pocas Pestrecovej kury:
https://www.vasbylinkar.sk/8-tipov-pre-dietu-s-pestrecom-marianskym/
Budeme radi ak nas poinformujete o svojich uspechoch pri regeneracii pecene.
Prajem krasny den, Peter, VasBylinkar.sk
ako dlho sa dá pestrec užívať, je treba aj pauzy počas užívania?
Dobry den Katka, po troch mesiacoch si mozete dat na 2-3 tyzdne pauzu, ale inak je konzumacia Pestreca marianskeho bezpecna a nemozete sa nim „predavkovat“. Prajem pekny den, Zuzana, VasBylinkar.
Na ktorykolvek z tychto priznakov odporucam skusit tak na tri mesiace uzivat drveny pestrec mariansky. Je to zazrak na pecen. Ja som mala zly cholesterol, zvyseny bilirubin, zacala som mat az zltkastu pokozku, samozrejme aj kila navyse. Na internete som nasla ze pecen dokaze regenerovat pestrec mariansky. Objednala som si teda tri balicky tu na esope a nasadila som si dietu. Skutocne, moje vysledky zacali ist do normy. Takuto kuru urcite este cez rok preventivne zopakujem.
na pecen jednoznacne pestrec mariansky! ale pozor na smejdy, musi to byt taky, ktory ma vela silymarinu, ktory regeneruje pecen. Ja som mal po liecbe silnymi antibiotikami, ktore som bral ako infuzie, zhorsene pecenove testy a dali mi na regeneraciu pecene dalsie lieky. Tie som po tyzdni prestal brat lebo mi dcera na internete nasla ze na pecen je dobry pestrec a uprimne, ja verim prirode viac ako vyrobcom liekov. Objednal som si par balickov drveneho pestreca z tejto stranky a uzival som ten. Iba som ho po lyzickach jedol, nerobil som si z neho caj. A na kontrole po troch mesiacoch som uz mal pecenove testy v norme. Kazdy kto musi brat nejake silne lieky, by si mal podla mna skusit takuto ocistnu kuru.
Prosim vas, ako ste ho konzumovali? Iba ste ho prehltli a zapili vodou, alebo aj rozkusali?
Dobrý deň, ak máte Pestrec od nás (https://www.vasbylinkar.sk/obchod/), nemusíte ho prežúvať v ústach, stačí ho zapiť vodou. Ak Vám nevyhovuje jeho priama konzumácia, alebo zapitie vodou, môžete ho zamiešať do džúsu, smoothie, jogurtu, alebo kyslomliečneho výrobku (kefír, acidofilné mlieko a pod.). Jogurt, džús alebo kefír sú ľahko stráviteľné a na efektivitu uvoľňovania účinnej látky z plodu Ostropestreca nemajú zásadný vplyv.
Prajem veľa zdravia,
Zuzana, VasBylinkar.sk
Neviem.dokonca ci este tvaroh nema pozitivny velky vpliv na pecen
Peto, o tom, ako si upravit stravovanie pocas Pestrecovej kury pripravujeme clanok, ktory zverejnime v blizkej buducnosti u nas na blogu. Mas pravdu, tvaroh sa pri regeneracii pecene odporuca konzumovat.
Prajem krasny den, Peter, VasBylinkar.sk