Aký Pestrec je najlepšie užívať?
Najúčinnejšia je priama konzumácia drvených semien-plodu pestreca. V tejto podobe sa jednak pohodlne konzumuje, je zabezpečené dokonalé vstrebávanie jeho účinných látok a zároveň zabezpečuje aj druhotný benefit, ktorým je “peeling” črevných stien, čím pomáha k prečisteniu tráviacej sústavy [1].
Najúčinnejšie je použitie nadrvených semien, ktoré neprišli pri drvení do kontaktu s kovom a pri drvení nebol pestrec vystavený teplotám vyšším ako 40 °C. Z tohoto dôvodu je drvenie pestreca proces, na ktorého priebeh mimoriadne dbáme a dlhšiu dobu sme ho zdokonaľovali. Vzhľadom na uvedené totiž nie je možné využitie tradičných mlynčekov, napr. mlynčekov na kávu, či obilniny. Pestrec v podobe ako ho ponúkame my, je pripravený s prihliadnutím na dodržanie uvedených podmienok a je teda zabezpečená jeho vysoká výsledná kvalita (daná obsahom účinnej látky silymarín) a blahodárny účinok na pečeň [2, 3].
Jemne drvený plod Pestreca mariánskeho pomerne rýchlo oxiduje, čím sa účinná látka silymarín znehodnocuje [4, 5]. Je preto potrebné uchovávať ho v obale bez prístupu vzduchu. Práve z tohoto dôvodu je drvený plod Pestreca, ktorý ponúkame balený v šikovných vreckách, ktoré je možné opakovane vzduchotesne uzavrieť pomocou pásika „zip“ vo vrchnej časti vrecka. Vaše vrecko s drveným Pestrecom tak môžete mať v prípade potreby stále pohodlne so sebou.
Užívanie a dávkovanie Pestreca mariánskeho
Drvený Pestrec mariánsky konzumujte priamo, 4x denne 1 čajovú lyžičku (3-4 g), buď približne 45 minút pred jedlom, alebo 45 minút po jedle. Pestrec tak nebude v žalúdku zmiešaný s ďalšou potravou a účinné látky (komplex flavolignanov – silymarín) sa takto môžu účinne vstrebať. Dávkovanie si môžete podľa potreby upraviť aj na 2x denne 2 čajové lyžičky.
Drvinu zapite dostatočným množstvom vody. Užívanie Pestreca je jednoduché, nastavte si ho tak, ako to vyhovuje vášmu dennému režimu. Šikovná pomôcka: váš pocit hladu vám pripomenie, že je čas na lyžičku Pestreca (znamená to, že váš žalúdok je prázdny – a práve vtedy je ideálne užiť Pestrec).
Chutný tip: Náš Pestrec si môžete tiež zamiešať do džúsu, smoothie, jogurtu, alebo kyslomliečneho výrobku (kefír, acidofilné mlieko a pod.). Jogurt, džús alebo kefír sú ľahko stráviteľné a na efektivitu uvoľňovania účinnej látky z plodu Ostropestreca nemajú zásadný vplyv.
Ak počas dňa na Pestrec zabudnete, alebo ste ho z nejakého dôvodu užiť nemohli, nevadí. Užite ho vtedy, keď si naň spomeniete. Dôležité je užiť počas dňa 4 čajové lyžičky (kopcom). Musí sa však jednať len o kvalitný a overený drvený Pestrec.
Na začiatku kúry je veľmi vhodné dávku zdvojnásobiť, aby sme v pečeni spustili intenzívne regeneračné procesy. Počas prvých 10 dní sa teda užívajú 4x denne 2 čajové lyžičky (spolu 8 čajových lyžičiek denne).
Jedno XXL vrecko má až 270 g a vydrží cca 2 – 3 týždne. Na celú kúru budete potrebovať 6 XXL vreciek. Môžete využiť výhodné balenie na celú kúru 5+1 zdarma, 10+2 zdarma, 20+5 zdarma, alebo kúpiť postupne menšie balenia s množstevnými zľavami a poštovným zadarmo.
AKO PESTREC MARIÁNSKY (NE)UŽÍVAŤ
Hoci sa často stretávame s odporúčaním pripravovať pestrec ako čaj (alebo vývar), tento spôsob nepovažujeme za ideálny a neodporúčame ho. Pri teplotách nad 40°C sa totiž znehodnocuje Silymarín, najcennejšia látka, ktorú plod Pestreca mariánskeho obsahuje [6, 7] .
UPOZORNENIE
Vzhľadom ku stavu konkrétneho organizmu, k pretrvávajúcim, alebo opakujúcim sa ochoreniam pečene [10], užívaniu veľkého množstva liekov, je vhodné kúru Pestrecom zopakovať podľa individuálnych potrieb i viac krát do roka.