Zdravie vašej pečene závisí len a len na vás. Ak by pečeň mohla hovoriť, povedala by: „Pracujem tvrdo a snažím sa čo najlepšie pretvárať to, čo ješ a piješ na energiu a živiny. Som filtrom organizmu a odstraňujem škodlivé látky z krvi. Môžeš mi s tým pomôcť, prosím?“
Zvláštna predstava, no v skutočnosti s vami vaša pečeň komunikuje. Ak prijímate zdravú a vyváženú stravu, pečeň funguje správne, vy sa nielen cítite, ale aj vyzeráte, dobre. Na druhej strane pri zlých stravovacích návykoch trpí celé vaše telo a vnútorný orgán je tak bezradný. Výsledkom sú ochorenia a poruchy.
Príznaky poškodenej pečene
Jedným z prvotných príznakov nefungujúcej pečene je únava, ktorá sa objaví náhle alebo prichádza postupne a trvá dlhodobo. Ak sa cítite často unavený, zájdite si na pečeňové testy. Pri negatívnych výsledkoch sa vám môže zdať, že je všetko v poriadku. No vy ste aj tak unavený, a preto je možné, že máte zhoršenú očistnú funkciu pečene, ktorá sa nedá laboratórne dokázať.
Aké sú ďalšie príznaky?
- svalové kŕče
- zhoršenie zraku
- poruchy rastu a kvality nechtov
- poruchy trávenia
- kožné problémy
- poruchy menštruácie
- vypadávanie vlasov
- zažltnuté očné bielka
- žltý povlak na jazyku
- pigmentové škvrny
- nervozita, tvrdohlavosť
Ako pomôcť svojej pečeni?
Vynechajte potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. Vyhnite sa vyprážaným jedlám, rýchlemu občerstveniu a nedostatočne tepelne upraveným potravinám. Alkohol konzumujte len pri výnimočných príležitostiach a radšej si dajte čistú vodu alebo čerstvú šťavu z ovocia a zeleniny.
Najdôležitejšia je vyvážená a pestrá strava – zelenina a ovocie, strukoviny, zdravé tuky, vláknina a mnoho ďalších. Nezabudnite na dostatok tekutín, čím zabránite dehydratácii.
Keď takto uľavíme našej poškodenej pečeni a prestaneme ju ďalej zaťažovať, je najdôležitejšie zamerať sa na čo najrýchlejšiu regeneráciu poškodených pečeňových buniek.
Tú dosiahnete pravidelným užívaním bylinky – Pestrec mariánsky, ktorú u nás kúpite jednoducho, rýchlo a výhodne. Nemenej dôležitá je aj detoxikácia organizmu, ktorú drvený Pestrec zabezpečí vďaka svojej účinnej látke silymarínu (silný antioxidant).
Nasaďte si pečeňovú diétu
Je základom liečby a regenerácie poškodenej pečene. Hlavný princíp tkvie vo vynechávaní tukov a živočíšnych bielkovín, ktoré organizmus zaťažujú. Vraví sa, že pomaly ďalej zájdeš, čo platí aj v tomto prípade. Ide o dlhodobý proces, ktorý by ste mali poriadne dodržiavať.
Pečeň má vysokú schopnosť sebauzdravovania, čo znamená, že diéta a následná regenerácia pestrecom je veľmi účinná a časom môže poškodená pečeň fungovať ako u zdravých ľudí.
Princípy pečeňovej diéty
Stravu by ste si mali pripravovať len varením alebo dusením s malým množstvom tuku. Vyhýbajte sa prepáleným tukom, pečeniu, ale aj grilovaniu. Pokrmy chystajte v tlakových hrncoch, varných sklách a v nádobách s hrubým dnom.
Čo je však najdôležitejšie? Dodržiavanie pečeňovej diéty a regenerácia tkaniva pečene drveným pestrecom mariánskym.
Vhodné potraviny pri pečeňovej diéte
- zdravé tuky: olivový a repkový olej v malom množstve
- kvalitné mäso a ryby: kura, králik, kapor, šťuka
- zelenina: mrkva, zeler, brokolica, paradajky, pór, čínska kapusta
- ovocie
- nízkotučné mliečne výrobky
- staršie pečivo a nekysnuté cesto
- koreniny: bazalka, tymian, oregano, bobkový list, šalvia
Nevhodné potraviny pri pečeňovej diéte
- nezdravé a prepálené tuky: sadlo, slanina
- tučné mäso a údeniny: vnútornosti a nakladané mäso
- ryby: šproty, údené ryby, kaviár
- syry a smotanové výrobky: plesnivé a zrejúce syry
- pečivo: čerstvé teplé pečivo, koláče, kysnuté a lístkové cesto
- koreniny: ostré korenie, kari, chilli, paprika, sójová omáčka a ocot
- vajcia, majonéza, tatárska omáčka
- nápoje: alkohol a sladené nápoje
Náš tip: Užívajte Pestrec mariánsky
Pestrec mariánsky, známy aj ako obor medzi bylinkami, pomáha už stovky rokov pri problémoch s pečeňou. Vďaka účinnej látke, silnému antioxidantu silymarín, čistí pečeň, regeneruje pečeňový parenchým (bunkové pletivo), podporuje tvorbu a distribúciu žlče, a tiež priaznivo vplýva na hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Ako prebieha pestrecová kúra? Trvá 12 týždňov a konzumujete počas nej priamo – 4x denne 1 čajovú lyžičku. Priaznivé výsledky detoxikácie organizmu a regenerácie pečene badať priebežne a všimnete si ich nielen vy, ale aj vaše okolie.
Každý organizmus je individuálny a výsledky ozdravnej kúry sa dostavujú s ohľadom na závažnosť konkrétneho ochorenia pečene. Podrobný priebeh kúry si môžete pozrieť tu.
Tip: Všetko o užívaní drveného plodu Pestreca mariánskeho sa dozviete TU.
Kúru opakujte ideálne viackrát ročne podľa potreby. Veríme, že Pestrec pomôže aj vám a so skúsenosťami sa s nami neváhajte podeliť. Môžete inšpirovať tých, ktorí ešte váhajú. Napíšte nám komentár, alebo tento článok zazdieľajte priateľom a všetkým, na ktorých vám záleží 🙂