Pestrecová kúra nemusí byť nudná!
Jeseň je obdobím, keď príroda ponúka svoje bohatstvo plodov a semien, ako je napríklad Pestrec mariánsky.
Dnes Vám predstavíme výživné, chutné recepty s Pestrecom mariánsky. Zistíte ako sa dá krásne kombinovať s tradičnou kuchyňou, a tak dokáže priniesť pestrosť do jedálnička každého z nás! Jeho jednoduché užívanie sa stane pestré a ešte chutnejšie ako pred tým!
Používanie Pestreca mariánskeho pri varení – TIPY A TRIKY Vášho Bylinkára!
Pri používaní Pestreca mariánskeho v kuchyni je dôležité dodržiavať určité zásady, aby ste zachovali jeho účinky.
Tu je niekoľko dôležitých tipov, na ktoré by ste si mali dávať pozor pri varení s Pestrecom:
- Teplota varenia
Pestrec mariánsky je citlivý na vysoké teploty, preto sa odporúča pridávať ho až na samotnom konci prípravy pokrmu, v čase, keď je jedlo izbovej teploty, nachystané na konzumáciu.
- Kvalita surovín
Vyberte si kvalitný Pestrec mariánsky. Hľadajte kvalitné a overené značky, aby ste mali istotu o účinnosti produktu.
- Primerané množstvo
Použite odporúčané dávkovanie uvedené na obale produktu.
Náš TIP:
Nezabudnite dávkovanie vynásobiť počtom osôb, ktorým budete pokrm servírovať.
Výborný domáci jogurt s Pestrecom
POSTUP:
1. Mlieko v hrnci zahrievame na miernom ohni na teplotu 80 °C.
Ak doma nezoženieme teplomer, sledujeme, kedy sa začnú tvoriť bublinky. Vtedy mlieko zložíme z ohňa, prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť na teplotu 40 °C.
2. Jogurt preložíme do misy a za stáleho miešania prilievame teplé mlieko. Následne prelejeme do čistých, suchých pohárikov (6 kusov s objemom 150 ml) a dôkladne uzatvoríme.
3. Necháme ich vyzrieť. – Vložíme do termotašky alebo obalíme dekou, aby si poháriky udržiavali stálu teplotu. Pri dozrievaní sa často vytvorí na povrchu voda, predtým, ako jogurt budeme jesť, vodu vylejeme.
4. Jogurt servírujeme s obľúbeným ovocím, pre zdravšie trávenie odporúčame primiešať 2 čajové lyžičky Pestreca mariánskeho, ktorý dodá jogurtu jemnú, orieškovú chuť
Náš TIP:
Pokiaľ je jogurt priveľmi riedky, mohlo sa stať, že počas zrenia nebola udržaná konštantná teplota.
Viete, aký je rozdiel medzi jogurtom a mliekom pri užívaní Pestreca?
Neodporúčame piť kravské mlieko bezprostredne po konzumácii Pestreca, pretože mlieko je ťažko stráviteľné.
Medzi mliekom a kyslomliečnymi produktami je rozdiel. Ich príprava je odlišná.
Kyslomliečne výrobky, ako jogurt či kefír sú v poriadku. Fermentované mlieko v kyslomliečnych produktoch je veľmi dobre stráviteľné. Vďaka čomu kyslomliečne výrobky prispievajú k zlepšeniu črevnej mikroflóry. Rastlinné mlieka sú tiež v poriadku.
Chutné bylinkové maslo s Pestrecom
POSTUP:
1. Predtým, než začnete s prípravou, nechajte maslo zmäknúť na izbovú teplotu tak, aby bolo ľahko spracovateľné. Následne ho pridajte do misky.
2. Pridáme pretlačený alebo nadrobno nasekaný strúčik cesnaku.
3. Dochutíme soľou.
4. Bylinky najemno nakrájame, pridáme k maslu.
5. Pridáme Pestrec mariánsky.
6. Všetko spolu dôkladne rozmiešame.
7. Ochutené maslo preložíme na kus potravinárskej fólie. Zabalíme, vytvoríme valček, ktorého okraje stiahneme a zatočíme.
Skladujeme v chladničke a podľa potreby používame.
Pestrec mariánsky je jedným z prírodných zázrakov, ktorý nám môže pomôcť udržiavať pečeň v dobrom stave. Jeho prospešné vlastnosti [1], ktorými prispieva k správnej funkcii pečene, robia z Pestreca skvelý doplnok na bežné užívanie ako aj do tradičnej kuchyne.
Neváhajte a vyskúšajte Pestrec mariánsky aj Vy…